JKPG Fasts logotyp

Upphandling på Elmia överprövas

På grund av begäran om överprövning försenas byggnationen av den nya mässhallen på Elmia.

Mässtråk Elmia 2021.

Byggnationen av en ny mässhall på Elmia försenas på grund av en begäran om överprövning av beslutet i den offentliga upphandlingen om vem som ska få entreprenaden. Det innebär sannolikt att den nya mässhallen inte kommer kunna bli klar till Elmias 60-årsjubileum år 2021.

– Vi tycker det är tråkigt för alla inblandade parter att projektet inte kan startas eller slutföras enligt vår tidplan. Men eftersom Jönköpings Kommuns Fastighetsutveckling AB är ett kommunalt bolag som lyder under lagen om offentlig upphandling så respekterar vi processen för överprövning och nu ligger ärendet hos Förvaltningsrätten, säger Magnus Olsson, vd för Jönköpings Fastighetsutveckling AB i ett pressmeddelande.

Kommunfullmäktige i Jönköping gav klartecken till den planerade utbyggnaden av Elmia för ett år sedan, i november 2018. Utbyggnaden omfattar bland annat en ny utställningshall på 9 000 kvadratmeter bakom Tipshallen, tillsammans med nya mässtråk, restauranger, kök och förråd.

Byggnation i etapper.

Den beslutade projektkostnaden är 480 miljoner kronor. I beloppet ingår då även en upprustning av befintliga ytor i anslutning till nybyggnaden. Byggnationen är planerad att göras i etapper för att minimera störningar av verksamheten och var beräknad att vara klar lagom till Elmia Husvagn Husbil i slutet av augusti 2021.

Det blir nu förvaltningsrätten som får ta ställning till överklagandet.

– Genom nybygget får vi bättre flöden och logistik vilket ger förutsättningar för fler mässor och event parallellt. Vi utvecklar också mer ”green tech” och upplevelsebaserad yta för Elmias utställare och besökare. Naturligtvis är förseningen jättetråkig för både Elmias kunder och för regionen. Elmias utveckling ger stora ringar på vattnet i form av affärsutveckling, innovationer, upplevelser och därmed arbetstillfällen, säger Lotta Frenssen, vd för Elmia AB.