Första spadtaget - i ett av nyckelkvarteren för Jönköpings framtida utveckling

Tisdagen den 27 oktober 2020 tog JKPG Fast, Jönköpings kommun och Lidl tillsammans med Gärahovs Bygg, det första spadtaget för det nya kvarteret i Skeppsbron, Södra Munksjön.

De tre byggherrarna och entreprenören tar det första spadtaget i det nya kvarteret i Skeppsbron.

Det första spadtaget tas av Baris Belge (Ordf. JKPG Fast), Mona Forsberg (Kommunalråd), Emelie Strömblad (Fastighetsutvecklare Lidl) och Rickard Wackt (Projektchef Gärahovs Bygg).

I det nya kvarteret 4 i Skeppsbron, ska det byggas en förskola, lokaler åt hemsjukvård, ett parkeringshus och ett gym åt Friskis Jönköping, samt en mataffär. Kvarteret planeras stå klart under hösten 2022.

På tisdag samlas parterna tillsammans med ett begränsat antal övriga medverkande för att ta det första spadtaget.

JKPG Fast, Jönköpings kommun och Lidl har genom ett samverkansavtal drivit utvecklingen av det nya kvarteret. Tillsammans med entreprenören Gärahovs Bygg går projektet nu in i nästa fas, där markarbetet påbörjas under november månad.

I kvarterets nordöstra del bygger Jönköpings kommun lokaler för en förskola för cirka 90 barn, samt kontor- och lagerlokaler för Socialförvaltningens hemsjukvårdsteam.

Parkeringshuset som byggs av Jönköpings Kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) kommer att bestå av cirka 590 parkeringsplatser och vara 8.5 våningar högt. På byggnadens entréplan är det även klart att Friskis Jönköping under hösten 2022 öppnar upp en ny träningsanläggning.

  • Det är ett väldigt spännande uppdrag och projekt som tillskapar Jönköpings största parkeringshus med fokus på miljö, energi och säkerhet. Parkeringshuset kommer på sikt att kunna erbjuda laddmöjligheter för nästan 50 % av de cirka 590 p-platserna. Placeringen känns strategiskt rätt för att även kunna möjliggöra parkering för långpendlare/samkörning, och på så sätt minska belastningen i de mer centrala delarna av Jönköping. Vi är också stolta över att kunna tillskapa en friskvårdsanläggning till Friskis, som för cirka 30 år sedan startade sin första anläggning i Jönköping på nästan samma plats, säger Nedo Sever, Verksamhetsutvecklare på JKPG Fast.

Ut mot Jordbrovägen bygger Lidl en matvaruaffär på totalt 2 800 m².

  • Det här projektet är otroligt spännande. Vi har Jönköpings i särklass bästa butiksläge och dessutom något så viktigt som en förskola på taket. Jag tycker att den här unika 3D-fastigheten, med livsmedelsbutik, förskola och parkeringshus i ett, symboliserar mycket av det som vi vill erbjuda, en smart och effektiv vardag. Jag är otroligt stolt över teamet på Lidl som arbetat hårt under tre års tid för att få till det här, säger Christoffer Wennergren, Fastighetschef Lidl Sverige.

Projektet är ytterligare ett steg i kommunens ambition att utveckla Jönköping till en av de mest attraktiva kommunerna i sin storlek i Skandinavien. Det skapar även ett utökat handelsutbud och fler arbetstillfällen. JKPG Fast, Jönköpings Kommun och Lidl är glada över att få vara delaktiga i det som kommunen ser som ett nyckelkvarter för Jönköpings Kommuns utveckling och framtida styrka.