JKPG Fasts logotyp

Pressmeddelande

2021-12-03

FC öppnar nytt i Science Park Towers

Nyligen skrev Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) avtal med FC Gruppen och det är nu klart att bolaget öppnar ny restaurang och eventlokal i Science Park Towers. Lokalen består av totalt ca 1 700 kvm, fördelade på olika våningsplan.

Illustrationsbild på den nya restaurangen på entréplan i Science Park Towers.

Science Park Towers är en utbyggnation av Science Park där framtidens mötesplats för hållbart entreprenörskap och innovation just nu växer fram. Fastigheten kommer erbjuda bland annat flexibla kontor, takterass, samt ytor för event, nätverkande och kreativa möten. På entréplan kommer café och restaurang för 250 sittande besökare att öppna efter semestern 2023.

- Science Park Towers blir en modern ny mötesplats i centrala Jönköping som fyller det hål som idag finns på centrala anläggningar och personantal. Restaurangen kommer vara öppen 7 dagar i veckan för servering. Eventanläggningen kommer fyllas med allt från fester, middagar, kongresser, musik och utställningar. Vi ser verkligen fram emot att lyfta dessa möten till en ny nivå, säger William Axelsson, VD FC Gruppen.

På andra våningen i fastigheten kommer det finnas eventytor för upp till 550 sittande eller 700 stående besökare. Science Park Towers är en viktig pusselbit för att få fler entreprenörer, fler växande företag, och ett starkt regionalt innovationssystem i Jönköping. Dessutom är det en viktig pusselbit för den fortsatta utvecklingen för Jönköping som mötesstad.

- Jönköping växer och behovet av stora flexibla möteslokaler är stort. Jönköping är en viktig mötesstad och dessa möten skapar attraktivitet för platsen och ger stora kunskapseffekter, säger Charlotte Guldstrand, Tf. VD Destination Jönköping.

Bygget av Science Park Towers är i full gång och i april månad 2022 kommer den 15 våningar höga stommen att vara monterad. Fastigheten planeras vara färdig för inflyttning sommaren 2023.

- Science Park Towers blir ingen destination innan fastigheten fylls med ett innehåll och bygger vi en levande mötesplats i city så behöver vi ha en aktör som kan leverera event, möten och matkultur på en ny nivå. JKPG Fast och Science Park är glada att kunna knyta till oss en lokal och så erfaren aktör som FC Gruppen som under många år visat att de är duktiga och proffisionella, säger Magnus Olsson, VD JKPG Fast.

Detta är ytterligare ett viktigt steg för att tillsammans göra verklighet av visionen att skapa Sveriges ledande och mest välkomnande mötesplats. Välkommen in 2023.

2021-05-12

Sveriges första muralmålning på Science Park i Jönköping

Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) och Science Park i Jönköping tillkännager sitt projekt med den lokala plattformen AndMurals AB som på ett innovativt sätt ska skapa en storskalig väggmålning på Science Parks byggnad i Jönköping. Projektet är det första i Sverige som görs med den här typen av teknologi.

Muralmålningen som skall målas på Science Parks byggnad. Blå målning med en kille som ler, en gul blomma, posterlappar mm.

AndMurals är en internationell affärsplattform med kreatörer och teknologi i framkant med sin bas i Jönköping. Plattformen verkar för kreatörernas möjligheter att nå ut större med sin konst på en global marknad. Plattformen kombinerar spännande teknologier som robotar och ljusteknologi som tillsammans med kreatören på ett unikt sätt för upp konstverk på väggar. Projektet med JKPG Fast och Science Park är det första i Sverige där en muralmålning görs med den här typen av teknologi.

  • Detta är en konstform som förtjänar att få sin plats i staden. Jag tror att den transformerande effekten av det är min favoritdel eftersom vi vet att kreativitet och teknologi är viktiga delar i morgondagens samhälle, säger Anne-lie Almqvist på AndMurals. Speciellt med en väggmålning, det lyfter människor och förändrar deras attityd till konst, tillägger hon.

JKPG Fast har gett i uppdrag att måla den stora utomhusväggmålningen på den ena väggen av Science Park i Jönköping. Konsten kommer att möta besökare vid entrén och vid det nya Science Park Towers som byggs. Konstverket som är framtaget av Yellon tillsammans med Science Park kommer att reflektera Science Parks koncept och deras verksamhet i fastigheten.

  • Jag är glad att det här projektet ger oss en möjlighet att lägga till konst i samhället och visa att Jönköping är en kommun i framkant som står för innovation och kreativitet. Innovation och ny teknologi är något som vi vill främja i detta område i samverkan med Science Park, säger Magnus Olsson, VD på JKPG Fast.
  • Vi på Science Park vill vara med och bidra till nya innovationer och då är det extra roligt att få vara tidigt ute och testa den här teknologin tillsammans med JKPG Fast och AndMurals, säger Gustav Österström, VD Science Park.

Arbetet med väggmålningen påbörjas den 12 maj klockan 10:00 och den färdiga konsten förväntas vara klar dagen efter.

2021-04-29

Första hyresgästen till Science Park Towers!

Tisdagen den 27 april skrev Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) avtal med Infobric. Det står nu klart att företaget flyttar in i Science Park Towers.

Gustav Österström (VD Science Park), Magnus Olsson (VD JKPG Fast) och Dan Friberg (VD Infobric) gör en fistbump med varandra på byggarbetsplatsen vid det kommande Science Park Towers.

Gustav Österström (VD Science Park), Magnus Olsson (VD JKPG Fast) och Dan Friberg (VD Infobric) i vad som snart kommer vara Science Park Towers.

Byggnationen av Science Park Towers- Sveriges ledande och mest välkomnande mötesplats för hållbart entreprenörskap och innovation, är i full gång. Byggnaden blir 15 våningar hög med en bruttoarea på ca 12 500 kvm innehållande kontor- konferens- och eventlokaler. Fastigheten kommer stå klar för inflyttning sommaren 2023.

I veckan stod det klart att Infobric blir den första hyresgästen som signerar avtal med JKPG Fast och de är därmed klara för Science Park Towers.

Infobric kommer att hyra ca 1 100 kvm fördelat på tre plan högt upp i fastigheten, vilket motsvarar ca 11 % av fastighetens totala uthyrningsbara yta.

- Infobric är ett framgångsexempel på många sätt. De är innovativa och bidrar till att transformera en hel bransch. Vi har haft förmånen att ha Infobric i Science Park sedan de startade och det gör det extra roligt att de nu också är första hyresgästen i Science Park Towers. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger Gustav Österström, VD Science Park Jönköping.

Infobric grundades 2004 i Science Park och är idag ett marknadsledande SaaS-bolag inom tjänster för byggbranschen i Norden, med fokus på att skapa socialt hållbara och resurseffektiva arbetsplatser. På kort tid har bolaget expanderat kraftigt, bland annat genom ett flertal förvärv. Idag har Infobric ca 285 medarbetare i fyra länder. Koncernen leds från huvudkontoret i Jönköping, där ett 60-tal medarbetare nu ser fram emot att kunna utveckla bolaget vidare i nya, attraktiva lokaler.

- Det är fantastiskt kul att se detta bli verklighet då jag i min tidigare roll som VD på Science Park redan för tio år sedan var en av initiativtagarna till Science Park Towers. Det blir en viktig mötesplats för näringslivet i Jönköpings region, där vi ser fram emot att både kunna ta del av och bidra till den viktiga entreprenörsandan runt Jönköpings universitetscampus och fortsätta vårt goda samarbete med Science Park, säger Dan Friberg, VD Infobric.

JKPG Fast är fastighetsägare och har tillsammans med Jönköpings kommun och Science Park arbetat med det här projektet under många år.

- Science Park Towers blir ingen destination innan huset har ett innehåll. Vi är stolta över att vara delaktiga och utveckla Jönköping och vi är stolta att Infobric vill vara med och tillsammans med oss utveckla fastighetens innehåll och bidra med sina kunskaper, insikter, möten och nya affärsidéer, säger Magnus Olsson, VD JKPG Fast.

2021-04-26

Folkkär 31-åring får 24 miljoner till renovering

Elmia Kongress- och Konserthus är ett hus som året runt fylls med allt från konserter, kongresser, konferenser och möten. Gästerna är både Jönköpingsbor och tillresta besökare från hela världen. I 31 år har fastigheten tjänat staden väl, men nu är det dags för en välbehövlig renovering. Nu har ägaren beslutat om ett investeringsmedel på 24MSEK under en 3-årsperiod, som oavkortat går till projektet Uppgradering av Jönköping Konsert och Kongress.

Jönköpings Konsert och Kongress entré. Himmeln är blå och solen lyser.

För en stad i Jönköpings storlek, där näringslivet växer och befolkningsmängden ökar, där Jönköping University med sitt entreprenörskap och internationalisering positionerar sig tydligt, där sjukvården årligen får höga omdömen – då måste Jönköping som stad även visa att man är en del av utvecklingen och synliggöra det för besökare. För att fortsatt vara en attraktiv stad att besöka, leva och verka i finns en tydlig efterfrågan på en modern och hållbar fastighet som rymmer både konserter, kongresser och konferenser. Elmia AB och Destination Jönköping AB har ett gemensamt uppdrag gällande kongress- och konserthuset som ägs och förvaltas av Jönköpings Kommuns Fastighetsutveckling AB. För att verksamheterna ska kunna fortsätta fullgöra sina uppdrag och behålla beläggningsgraden finns akuta behov av förbättringar och investeringar i lokalerna.

– Det finns en hård konkurrenssituation på marknaden där vi konkurrerar med andra konsert och kongresshus runt om i Sverige om att få hit intressanta möten, konferenser och föreställningar på en kommersiellt styrd marknad. I en jämförelse med andra konsert och kongresshus ser vi att många har renoverat och investerat i sina hus vilket gör de attraktiva på marknaden, säger Charlotte Guldstrand, t.f. VD Destination Jönköping. För att kunna leverera helhetsupplevelser som motsvarar arrangörer, artister och publikens förväntningar på en modern kultur- och mötesarena behövs ett konsert- och kongresshus som är kompatibelt med framtiden och stärker kulturens plats både i staden och i regionen, fortsätter hon.

Nytt namn

I samband med omtaget för huset görs även ett namnbyte från Elmia Kongress- och Konserthus till Jönköping Konsert och Kongress. Elmia är ett starkt och bra varumärke, men namnbytet kommer göra det ännu tydligare för tillresta gäster, men även belysa att det är Jönköpingsbornas konsert- och kongresshus. Verksamheterna i huset har en stor betydelse för besöksnäringen i kommunen och nu vill man fortsätta skapa ett än mer levande hus för kultur och möten där alla ska känna sig välkomna.

Behov av åtgärder

Fastigheten som byggdes år 1990 är nu i stort behov av att uppdateras och moderniseras, både tillgänglighetsmässigt och upplevelsemässigt. Jönköpings Kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) tar ansvar för projektets helhet och investeringsmedel. Upphandling och projektets framfart sker i samverkan mellan de kommunala bolagen Destination Jönköping, Elmia och JKPG Fast.

– Som fastighetsägare är detta rätt investering för att Jönköping skall fortsätta vara en destination och en komplett mötesstad och det ligger i linje med vårt uppdrag. Vi har sett i vår omvärldsbevakning att flertal städer i Jönköpings storlek har gjort denna typ av renoveringar och det gäller för Jönköping att hänga på för att vara en etablerad leverantör för besöksnäringen, säger Magnus Olsson, VD på JKPG Fast.

2021-01-14

Nu startar bygget av Science Park Towers - Ett digitalt spadtag

Torsdagen den 14:e januari 2021 tas det första spadtaget för Science Park Towers- Sveriges ledande och mest välkomnande mötesplats för hållbart entreprenörskap och innovation.

Vy från Barnarpsgatan-Gjuterigatan på den kommande fastigheten Science Park Towers.

Till följd av det stora intresset för bygget sänds detta live via www.sciencepark.se Länk till annan webbplats. med start 10:00. I det 30 minuter långa programmet hör ni tankar från Jönköpings kommunstyrelses ordförande Ann-Marie Nilsson och kommunalråd Ilan De Basso m.fl. Vid det ceremoniösa spadtaget visas även animationer på hur byggnaden kommer se ut, och hur den påverkar stadsvyn.

De fyra tornen på femton våningar

Byggnaden, som står klar våren 2023, blir 15 våningar hög med en bruttoarea på cirka 12 500 kvm som innehåller restaurang, event- och kontorslokaler. Fastigheten byggs på parkeringen mellan det befintliga Science Park och Högskolan för Lärande och kommunikation. JKPG Fast är fastighetsägare och anlitar NCC som totalentreprenör för bygget som påbörjas i februari 2021. Projektet beräknas kosta ca 490 Mkr.

- Science Park Towers är ett projekt som JKPG Fast, kommunen och Science Park arbetat på under väldigt många år. Det känns otroligt spännande att nu äntligen få sätta spaden i backen och börja bygga denna nya mötesplats i city som kommer att skapa ett helt nytt landmärke i Jönköping, men även bli en ny samhällsbyggnad som är öppen för alla, säger Magnus Olsson: VD för JKPG Fast.

Science Park Towers kommer bli ett innovationscentrum och mötesplats för många.

- Tillsammans med vår befintliga byggnad blir nu Science Park det självklara navet och mötesplatsen för hållbart entreprenörskap och innovation. Vi skapar en miljö där framtidens affärer utvecklas och där kreatörer, entreprenörer, forskare, tillväxtföretag, investerare mfl kan mötas, säger Gustav Österström, VD på Science Park.

Ett digitalt spadtag

Istället för att hålla ett traditionellt spadtag kommer eventet ske digitalt och vara öppet för alla. Spadtaget gästas även av Ingrid Wadskog VD på Tekniska högskolan, Magnus Olsson VD JKPG Fast, Science Parks VD Gustav Österström, Caroline Törnblad chef för möten och evenemang på Destinationen, Jönköpings stadsarkitekt Bengt Karlsson, projektets arkitekt från Yellon Tomas Hansen, samt Miden Melle-Hannah VD på Multi4.

Det digitala spadtaget som produceras av FC Production, sänds live den 14 januari kl. 10:00 och kan ses på www. Länk till annan webbplats.sciencepark Länk till annan webbplats..se Länk till annan webbplats..

2020-10-27

Första spadtaget - i ett av nyckelkvarteren för Jönköpings framtida utveckling

Tisdagen den 27 oktober 2020 tog JKPG Fast, Jönköpings kommun och Lidl tillsammans med Gärahovs Bygg, det första spadtaget för det nya kvarteret i Skeppsbron, Södra Munksjön.

De tre byggherrarna och entreprenören tar det första spadtaget i det nya kvarteret i Skeppsbron.

Det första spadtaget tas av Baris Belge (Ordf. JKPG Fast), Mona Forsberg (Kommunalråd), Emelie Strömblad (Fastighetsutvecklare Lidl) och Rickard Wackt (Projektchef Gärahovs Bygg).

I det nya kvarteret 4 i Skeppsbron, ska det byggas en förskola, lokaler åt hemsjukvård, ett parkeringshus och ett gym åt Friskis Jönköping, samt en mataffär. Kvarteret planeras stå klart under hösten 2022.

På tisdag samlades parterna tillsammans med ett begränsat antal övriga medverkande för att ta det första spadtaget.

JKPG Fast, Jönköpings kommun och Lidl har genom ett samverkansavtal drivit utvecklingen av det nya kvarteret. Tillsammans med entreprenören Gärahovs Bygg går projektet nu in i nästa fas, där markarbetet påbörjas under november månad.

I kvarterets nordöstra del bygger Jönköpings kommun lokaler för en förskola för cirka 90 barn, samt kontor- och lagerlokaler för Socialförvaltningens hemsjukvårdsteam.

Parkeringshuset som byggs av Jönköpings Kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) kommer att bestå av cirka 590 parkeringsplatser och vara 8.5 våningar högt. På byggnadens entréplan är det även klart att Friskis Jönköping under hösten 2022 öppnar upp en ny träningsanläggning.

  • Det är ett väldigt spännande uppdrag och projekt som tillskapar Jönköpings största parkeringshus med fokus på miljö, energi och säkerhet. Parkeringshuset kommer på sikt att kunna erbjuda laddmöjligheter för nästan 50 % av de cirka 590 p-platserna. Placeringen känns strategiskt rätt för att även kunna möjliggöra parkering för långpendlare/samkörning, och på så sätt minska belastningen i de mer centrala delarna av Jönköping. Vi är också stolta över att kunna tillskapa en friskvårdsanläggning till Friskis, som för cirka 30 år sedan startade sin första anläggning i Jönköping på nästan samma plats, säger Nedo Sever, Verksamhetsutvecklare på JKPG Fast.

Ut mot Jordbrovägen bygger Lidl en matvaruaffär på totalt 2 800 m².

  • Det här projektet är otroligt spännande. Vi har Jönköpings i särklass bästa butiksläge och dessutom något så viktigt som en förskola på taket. Jag tycker att den här unika 3D-fastigheten, med livsmedelsbutik, förskola och parkeringshus i ett, symboliserar mycket av det som vi vill erbjuda, en smart och effektiv vardag. Jag är otroligt stolt över teamet på Lidl som arbetat hårt under tre års tid för att få till det här, säger Christoffer Wennergren, Fastighetschef Lidl Sverige.

Projektet är ytterligare ett steg i kommunens ambition att utveckla Jönköping till en av de mest attraktiva kommunerna i sin storlek i Skandinavien. Det skapar även ett utökat handelsutbud och fler arbetstillfällen. JKPG Fast, Jönköpings Kommun och Lidl är glada över att få vara delaktiga i det som kommunen ser som ett nyckelkvarter för Jönköpings Kommuns utveckling och framtida styrka.

Tal hölls för de ca 40 personerna som deltog vid första spadtaget.

2020-06-23.

JKPG Fast har skrivit avtal med hyresgäst- Friskis Jönköping öppnar ny träningsanläggning i Skeppsbron.

Förra veckan skrev Jönköpings Kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) avtal med Friskis Jönköping och det är nu klart att gymmet flyttar in i det nya kvarteret Skeppsbron i Södra Munksjön.

Magnus Olsson (VD på JKPG Fast) & Johan Thor (Verksamhetschef på Friskis Jönköping).

Avtalsskrivning mellan JKPG Fast & Friskis Jönköping för ny träningsanläggning i den nya stadsdelen Skeppsbron.

I kvarter 4 planeras ett antal olika verksamheter, såsom parkeringshus, mataffär, förskola, och kontor. Som ett steg för att främja-samt långsiktigt säkra allmännyttiga parkeringsplatser i området runt Jönköpings nya stadsdel Skeppsbron, investerar JKPG Fast ca 150 miljoner SEK på den 8 våningar höga parkeringsanläggningen som planeras innehålla ca 550 parkeringsplatser med en kommersiell entrélokal på ca 800 m². Parkeringsanläggningens bruttoarea blir totalt ca 18 000 m² och bygget planeras dra igång under hösten 2020.

Förra veckan stod det alltså klart att Friskis Jönköping under hösten 2022 öppnar en ny träningsanläggning i lokalen på det växande området vid Södra Munksjön. Anläggningen kommer att ha en gedigen premiumkänsla och erbjuda ett gym a la 2022.

- Jag är glad att vi kan erbjuda Friskis en ny lokal där de en gång startade sin verksamhet i Jönköping. Friskis har en lång erfarenhet av träning av högsta kvalitet, och har rätt värderingar vilket gör dem till en bra träningspartner för vår gemensamma framtida utveckling i den nya stadsdelen, säger Magnus Olsson, VD på JKPG Fast.

Friskis Jönköping har ca 17 000 medlemmar och med denna anläggning öppnar man sin sjunde anläggning sammanlagt och den fjärde i Jönköpingsområdet. Friskis Jönköping finns också i Värnamo, Växjö och öppnar 2020 i Eksjö och i Jönköpingsområdet i City, Huskvarna, och Torsvik.

- Med denna anläggning kan vi erbjuda träning lättillgängligt för det stora antal människor som kommer att bo och arbeta i Skeppsbron. Det känns också väldigt kul att vara med i det området där Jönköping växter och ännu mer kunna ägna oss åt vårt mål att få så många som möjligt att röra på sig, säger en glad och nöjd Johan Thor, verksamhetschef på Friskis Jönköping.

JKPG Fast och Friskis Jönköping ser fram emot öppningen hösten 2022 samt ett framtida gott samarbete.