Parkeringshus Övertaget - ett modernt p-hus med fokus på energi, miljö och trygghet

Vid Munksjöns södra strandkant växer Jönköpings nya stadsdel Skeppsbron fram. I det senaste numret av tidningen Aktuella Byggen kan man läsa om Skeppsbron och bland annat kvarter Övertaget.

Parkeringshuset med stora inbjudande skyltfönster till Lidls lokaler. Även friskis lokal skymtas i bakgrunden.

Parkeringshuset med Lidls entré samt Friskis lokaler i bakgrunden. Illustration: Tengbom

I de första kvarteren i Skeppsbron har företag och privatpersoner redan börjat flyttat in och byggnationen av ett flertal andra kvarter är i full gång.

I kvarter 4 - Övertaget finns funktioner som gör vardagen och livet enklare, bland annat parkeringshus, mataffär, förskola, träningsanläggning, hemsjukvård och kontor.

Miljö och hållbarhet

Parkeringshuset inrymmer runt 600 platser, varav en del blir förberedda för elbilar. För att möta framtida behov är det möjligt att förse upp till 50 % av platserna med laddstolpar. Delar av parkeringshuset utrustas med markvärme för att spara på miljön och slippa snöröjning vintertid. Det blir även markvärme vid den stora porten för att undvika att snö samlas vid in- och utfart.

Materialval

Färger och material har valts i syfte att skapa ett tryggt och hållbart parkeringshus. Fasaden är i glas och coverbricks, ett tegel som skapar en tredimensionell upplevelse och ger en känsla av att vara flera byggnader fast det är en och samma. Glaset har olika nyanser och inspiration har tagits från bland annat parkeringshus Automobilpalatset i Jönköping, ett av Sveriges äldsta parkeringshus.

Gjutasfalten som kommer läggas blir färgad rakt igenom. Skulle det bli slitage från exempelvis dubbdäck så kommer asfalten fortfarande behålla samma nyans. Körfälten blir grå och det ockrafärgade parkeringsfälten ger både en välkomnande känsla och skapar mer ljus.

Parkeringshuset med de varma färgerna och den mjuka belysningen.

Parkeringshuset. Här synd tydligt de varma färgerna och den mjuka belysningen. Illustration: Tengbom

Trygghet och säkerhet

- Parkeringshuset kommer vara upplyst för att skapa trygghet. Den som går där en mörk höstkväll vill kunna synas och även se ut, säger Nedo Sever, verksamhetsutvecklare JKPG Fast.

Med tanke på säkerhet, framförallt gällande suicidprevention, är den glasade fasaden uppe på pakeringshuset väl tilltagen och högre än vad kraven anger. Den blir även vinklad inåt för att försvåra möjligheten att klättra upp.

- Under arbetet med säkerheten har vi träffat Räddningstjänsten och tagit del av deras erfarandeter. Det har visat sig att även små försvårande detaljer har gjort stor skillnad på andra platser, säger Tina Myrén, marknadskoordinator på JKPG Fast.

Övriga funktioner

I samma byggnad som parkeringshuset etablerar Friskis en träningsanläggning på nästan samma plats där de en gång startade sin verksamhet i Jönköping. Lokalerna är rymliga och i vissa delar blir det upp till 6,5 meter takhöjd. Mot Jordbrovägen etablerar Lidl en matvarubutik.

I kvarteret byggs även en förskola. I den delen av kvarteret kommer även SMUAB och hemsjukvården ha sina lokaler.

- Det har varit viktigt att samsas med de andra aktörerna, för det vi har mest gott om är ont om plats, säger Nedo och skrattar.

Lekytan på förskolans innergård. Lekande barn med parkeringshuset i bakgrunden.

Lekytan på förskolans innergård. Här syns sträckmetallen på parkeringshuset. Den tredimensionella vyn kommer vara upplyst på kvällstid. Illustration: Tengbom

Färdigställande

Kvarteret kommer färdigställas i etapper med början 2022. Parkeringshuset öppnar troligtvis i augusti 2022, Friskis och Lidl i slutet av september. Förskolan beräknas vara färdigställd i slutet av oktober, ungefär samtidigt som det är tänkt att SMUAB och hemsjukvården flyttar in i sina lokaler.

Fun facts

Eftersom kvarter Övertaget byggs på en tidigare sjöbotten så har grundsättningen varit väldigt viktigt. Sammanlagt har man slått ner ungefär 950 pålar i marken, med ett genomsnittligt djup på ca 27 meter.

Länk

Läs hela numret av Aktuella Byggen (extern länk) Länk till annan webbplats.

På sida 60 kan man läsa generellt om den nya stadsdelen Skeppsbron. Artikeln om kvarter Övertaget börjar på sida 68.

Parkeringshus Övertaget med Friskis entré och huvudtrapphuset sett från Jordbrovägen.

Parkeringshuset huvudtrapphus, Friskis entré, samt in- och utfart till parkeringshuset. Inndustration: Tengbom

Förskolans entré. Föräldrar och barn är på väg in i fastigheten.

Vy från Oskarshallsgatan. Entrén till förskolan och plats för hämtning och lämning. Illustration: Tengbom.