Ansiktslyftning för Science Park House

Det riktigt glänser om plan fem i Science Park House efter den senaste renoveringen. "Vi ville skapa en bättre arbetsmiljö för våra hyresgäster", säger projektledare Stellan Bergman.

Hyresgäster inviger och äter smörgåstårta i det nyrenoverade köket på plan 5.

I Science Park House sitter över 100 företag och ungefär 500 personer har sina dagliga arbetsplatser där. Inför varje år gör vi upp en plan för kommande underhåll och större investeringar, vilka utrymmen och områden som ska prioriteras och fokuseras på. Den här vändan prioriterades våning fem.

- Köket var slitet och dåligt planerat. Golv och väggar i olika kulör gav ett kallt intryck. Det var en hel del som behövde fräschas upp, säger Stellan Bergman.

Projektet rivstartade i månadsskiftet september-oktober i fjol och står nu klart för nya aktiviteter.

Vi rev bort gamla duschar, toaletter och inrättade ett nytt kontor. Ett gammalt förrådsutrymme blev en ny toalett. Renoveringen omfattade även nya ytskikt, målning av väggar, nytt undertak, ny matta, nya möbler och textiler.

Sedan har vi även gjort en del fastighetstekniska förbättringar, som värme, ventilation och belysning. Allt för en bättre helhetsupplevelse.

Vilka utmaningar har ni stött på under renoveringsprocessen?

Fastigheten byggdes från början för andra ändamål, därför händer det att det dyker upp olika oförutsebara saker, alltifrån halvmeter tjocka väggar som ska borras igenom, till fem lager golv som behöver rivas ut.

Plan fem stod färdigt för nyinvigning tidigare i januari. Totalt hade då en yta på 350kvm fräschats upp. Utsikten är fin över stora delar av Vätterstaden och framför allt, den nyrenoverade våningen matchar med sin modernitet Jönköpings nya landmärke och mötesplats, höghuset med fyra torn i olika höjder, Science Park Tower.

- Oavsett hur mycket vi och våra entreprenörer försökt minimera störningar så innebär en renovering alltid en del buller och begränsad framkomlighet. Under en kortare period hade hyresgästerna inte ens tillgång till sina kontor, utan fick låna tillfälliga rum i fastigheten alternativt arbete hemifrån. Men alla har varit väldigt förstående och positiva då det hela skulle leda till något bättre, säger Tina Myrén.

Har ni nått era mål?

- Vi ville skapa en varm och trivsam miljö i allmännyttorna och med textilmattor i korridorer för att få ner ljudnivåerna. Med textiler på väggar och en varm kulör på väggarna tycker jag att vi fått till det bra. Tillsammans har vi skapat ett kontorsplan som vi hoppas och tror ska fortsätta fungera som en mötesplats för idérikedom, entreprenörskap och upplevelser, säger Stellan Bergman.

Före-och efterbild på den nyrenoverade korridoren på plan 5.
Före- och efterbild på soffgrupp i det gemensamma köket på plan 5.
Före- och efterbild på det nyrenoverade köket på plan 5.
Detaljbild på soffgrupp i det nyrenoverade köket på plan 5.
Två kvinnor skrattar och äter smörgåstårta i den nyrenoverade korridoren på plan 5.
Del av det nyrenoverade gemensamma köket på plan 5.
Hyresgäster äter smörgåstårta i det nyrenoverade köket på plan 5.
JKPG Fasts personal på invigningen  i den nyrenoverade korridoren på plan 5.
Detaljbild på de nymålade väggarna, tak, ventilationsdon och belysning.